Våren är tillbaka

Nu har vädret börja ställa in sig på vår igen. Det är ljusare, varmare och mindre slask.  Det var till och med ljust när jag gav hästarna kvällshö!
Elden gick ett dressyrpass idag. Så fiiin! Han var lugn och harmonisk rakt igenom, lyssnade fint för hjälperna och höll takten och rytmen super bra. Nöjd!
 
 
Nu är det finslipning av Engelska uppsatsen som gäller. 

Påsk

Idag var jag och syster till farmor. Åt middag och kikade i gamla fotoalbum. Tiden går så himla fort! 
Vi fick även påskägg! Massor utav mumsig choklad... mitt ansikte lär ju explodera av finnar efter jag tryckt i mig allt under påsk. Men som tur kommer ingen behöva se mig eftersom det är lov. Praktiskt! ;) 
Närå.. Ska försöka hålla ansiktet fräscht med motion och nyttig kost i övrigt. 

 
Denna veckan bjuder på 3 riktiga skoldagar och två stycken stora inlämningar. En halv-dag på Torsdag och sedan lov lov lov. Härligt! Ser framemot en veckas ledighet och nu när snöslasket smält bort igen så är det ridbart på de flesta ställen. Yeay! 
 
Vad ska ni göra i påsk?

Sommartid

Egentligen känns det ganska onödigt att ställa om klockan... varför liksom? Nu kommer vi gå runt och va trötta i ca. 5 dagar tills kroppen ställt om sig helt. Dessutom är det mörkare på mornarna vilket inte gör en piggare. 

Tack vare denna briljanta idén av Benjamin Franklin, som på 1700talet ville spara några stearinljus, har jag nu glömt mobilskal, hårsnodd, skolböcker, grafräknare och dataladdaren hemma.

Väldigt få använder stearinljus nu förtiden... varför håller vi fortfarande på med detta? 
Fem fakta om sommartiden och varför det är onödigt och dåligt för samhället.... 

1. Det tar människokroppen fem dagar att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka följer solen men när klockan ställs fram följer solen inte med.


2. Idén med att skruva fram klockan uppstod redan 1784, när uppfinnaren Benjamin Franklin ville spara på stearinljusen. Först 1916 infördes sommartid i Skandinavien.


3. En timmes förlorad nattsömn låter kanske obetydligt, men i Kanada registrerade trafikforskare 1992 en åtta procents ökning i trafikolyckor veckan efter övergången till sommartid.


4. Övergången till sommartid kostade år 2000 investerare på de amerikanska börserna 170 000 000 000 kr. Orsaken var sömnbrist och koncentrationsbesvär bland affärsmännen.


5. Varje amerikan lägger enligt en undersökning 20 minuter på att ställa fram alla sina klockor en timme. Uppgiften kostar samhället 12,5 miljarder kronor i förlorad omsättning och arbetstid.


http://illvet.se/naturen/sommartid-fem-fakta-om-sommartid 

Även om denna studie är gjord i USA/Kanada så är den fortfarande mycket relevant och liknande för Sverige och det svenska samhället.