Hallå hallå, hjärnkontoret!?

Såg det sjukaste när jag var ute med hunden nyss.. Jag är egentligen inte förvånad men jag trodde inte det skulle gå såhär långt. 
Bakgrundsinformation; Våran gata är till 99,9% täckt av is som till stor del är helt blank med lite sand här och där och något uppluckrad på vissa ställen av bilarna. 
Jag mötte en kille (ca. 16år, vet vem han är) på en moped, väspa, garanterat endast utrustad med sommardäck och mopedens övriga skick är inte garanterad om man säger så. Han kör alltså denna moped på våran isiga gata, utan hjälm, utan handskar, inga reflexer och med ett ickefungerande eller väldigt svagt bakljus. 
Det enda som gör att han syntes var framljuset på moppen. Det enda skydd han har ifall en olycka skulle inträffa är hans keps, jeans och tunna jacka och skor. Dessutom skulle man kunna anta att han säkert inte tar i åtanke de säkerhetsrisker han tar och t.ex. bromssträckan och möjligheten att väja för hinder. 
Denna kille är alltså minderårig, då kommer min andra tanke, hur sjutton kan hans föräldrar tillåta honom att göra så? Han må utsätta sig själv för fara men han är också en ren trafikfara för andra också. 
T.ex. om han skulle möta mig eller någon på en häst; hästar kan bli rädda för väldigt mycket saker, rent instinktivt som de inte egentligen kan hjälpa, hur hade den här killen då kunnat väja för en häst som helt plötsligt hoppar ut i vägen eller rusar i full fart av ren panik? Eller om det skulle komma en mötande bil i ett häst-ekipage-senario eller bara någon som är ute på promenad, och det blir trångt på vägen, har han möjlighet att stanna då? Vad gör minst ont att krocka i, häst/människa eller bil? Vad kan få störst konsekvenser och vilka drabbas mer än han själv? 
Jag skulle kunna rabbla upp många scenarion där hans val av färdmedel är direkt livsfarligt och inte bara för honom själv. Det jag vill poängtera är att hans föräldrar, troligtvis, aldrig lärt honom att tänka efter konsekvenser, lärt honom tänka lite längre än näsan räcker och allmänt vett. Dessutom tycker jag det är förjävligt att det faktiskt finns sådana här människor. Hans föräldrar har ansvar för vad han gör och det han gör kan även få stora konsekvenser för de själva. Dessutom är det riktigt själviskt att inte lära sina barn hur man beteer sig, det är ju som att förstöra för de och inte ens ge de en chans att kunna göra rätt. 
 
Kan folk börja tänka liiiite längre och inte bara på sig själva i fortsättningen, snälla. Föräldrar måste även börja inse sitt stora ansvar, det ditt barn gör har du ansvar för. Punkt. 
Åsikter